Στα πλαίσια διαβούλευσης του νέου κανονισμού παραθέτουμε τις προτάσεις – παρατηρήσεις – ενστάσεις των μελών του σωματείου μας και παρακαλούμε την εξέταση των εντεθέντων και ενσωμάτωσης των αλλαγών Στο προς έγκριση κείμενο σας .
1. Στο άρθρο 7 παράγραφος 3 μετά το στοιχείο δ) Πρόταση του σωματείου είναι να αλλάξει φράση ‘’ Μέχρι το μεσημέρι της μεθεπόμενης εργάσιμης στις 15:00 ‘’ Ώστε να δύναται ένα εύλογο διάστημα Για την οικογένεια να Βεβαίωση το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που ζητάτε. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων το οποίο είναι συχνό φαινόμενο οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης της δήλωσης μέσω του govhub Το οποίο απαιτεί email Επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο ή λογαριασμό e-banking Θα πρέπει να πάνε σε Κ.Ε.Π σε ημέρες και ώρες που λειτουργεί καθώς η ΕΛ.ΑΣ δεν βεβαιώνει πια γνήσιο υπογραφής.
2 . Επίσης να προστεθεί η φράση ‘’ Σε περιπτώσεις που ο θάνατος έχει διαπιστωθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα και για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατή η έγκαιρη, σύμφωνα με την ανωτέρω προθεσμία έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου να αντικαταστείτε στα δικαιολογητικά υπεύθυνη δήλωση του γραφείου τελετών βεβαιωμένη για το γνήσιο της υπογραφής που να εξηγεί το σχετικό κόλλημα με την προϋπόθεση της μεταγενέστερης μεταφόρτωση του πιστοποιητικού όταν αυτό παραληφθεί’’ και αυτό λόγω του ότι για διάφορους υπηρεσιακούς λόγους το νοσοκομείο αρκετές φορές καθυστερεί την έκδοση του εγγράφου ενώ αν οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι συγγενής ή στενοί συγγενείς του θανόντα προτάσσονται από το ίδρυμα θέματα αρμοδιότητας στην παραλαβή του εγγράφου .
3. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρο να προστεθεί κείμενο που να υποχρεώνει τον διαχειριστή να επικοινωνεί με το γραφείο τελετών προς την ακύρωση της αίτησης ενημερώνοντας για τους λόγους ( Ως επί το πλείστον πιθανά δικαιολογητικά τα οποία δεν έχουν μεταφορτωθεί ) Και να δύναται ολιγόωρη προθεσμία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων. Αυτό λόγω ότι ενδέχεται να έχει υπάρξει τόσο δυσλειτουργία στα πληροφοριακά συστήματα και συσκευές του αιτούντα και να μην είναι επιτυχής η μεταφόρτωση των αρχείων παρά την θετική ενημέρωση όσο και ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια του χειριστή όπου αν όντως μεταφορτωθούν αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε δόλο περί τούτου. Σε αντίθετη περίπτωση η ακύρωση της αίτησης προκαλεί αχρείαστη ζημία , ταλαιπωρία και ψυχολογικό φόρτο τόσο στο γραφείο τελετών όσο και στον πελάτη χωρίς ουσιαστικό όφελος για την υπηρεσία σας όσο και για τους πολίτες.
4. Στο άρθρο 9 στην παράγραφο 2 να προστεθεί το κείμενο ” Εάν ο νεκρός έχει αποβιώσει με οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα ή επικίνδυνη ουσίαν ” . Αυτό καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κοιμητηρίων της Αττικής και σε όλα τα κοιμητήρια της υπόλοιπης επικρατείας δεν υφίσταται τέτοια απαγόρευση ενώ είναι σχεδόν πάντα έντονη η επιθυμία της οικογένειας και των οικείων του νεκρού.
5. Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 4 να επιτρέπεται ο στολισμός τουλάχιστον στο θαλαμίσκο που βρίσκεται το φέρετρο και οι οικείοι του νεκρού χωρίς να παρεμποδίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ